Apple stoppar möjligheter till PWA och webb-appar i iOS 17.4
Har du en webb-app och många användare med iOS kommer du bli negativt överraskad i och med nästa iOS-version (17.4). Apple kommer med hänvisning till nya EU-regler stoppa möjlighet att lägga till en PWA (Progressive Web app) direkt på hemskärmen och köra denna. Hänvisningen är till EUs nya reglering kring teknik för webbläsar-motorer och tvingar Apple att stödja fler än bara sin egna.
Resultatet blir att möjligheten att få en "app-lik" känsla med en webb-app inte blir lika lättillgängligt. Apple hänvisar snarare att släppa webb-appen via deras App Store. Detta är såklart möjligt, men smidigheten försvinner samt att App Store kommer med relativt hårda regler.
Uppdatering 2024-02-04: Apple har nu gått ut och sagt att de ändå inte kommer förbjuda PWA:er utan återgår till sitt gamla system med PWA:er som bygger på Webkit och deras Safari. Dock merför detta mer frågor, då Apple själva tidigare påstod att detta inte var i enlighet med EUs nya regler. Känns som EU kommer klaga på detta framöver och det kanske till och med blir rättsliga efterspel eller nya bud kring det hela längre fram.
iOS 17.4 uppskattas släppas mellan 1 mars och 6 mars. Framförhållningen från Apple är alltså enstaka veckor för en såpass välanvänd teknik.
Alternativen
Alternativen är att bygga om appen som native-app, vilket såklart är ett större projekt än många hinner med på någon vecka. Alternativt kan man paketera in sin app i en "wrapper" och publicera själv på App Store. Själv har jag med Appmost en färdig lösning för detta.
Här bör man dock ta hänsyn till några saker:
- App Store kostar cirka 1000kr/år (Läs info här)
- Aktiebolag rekommenderas om du vill få med ditt företags som "utgivare". Enskild firma räknas i Apples ögon som privatperson.
- Ett DUNS-nummer krävs för att kunna registrera ett konto. Dessa är numera gratis, se till att beställa direkt från Dun & Bradstreet bara.
- En review av app går numera på enstaka dag, aningen längre för nya appar.
- Du behöver en app-specifik integritets-policy som du kan länka till.
- Du behöver fylla i ett "Privacy-formulär" där du beskriver hur du hanterar personuppgifter
- Har användaren möjlighet att skapa ett konto i appen måste man också kunna ta bort kontot via appen
- Du måste skapa "screenshots" där du visar upp appen
- Apple måste ha tillgång till ett demo-inlogg om appen har inlogg. Så att de kan testa igenom appen. Krävs t.ex. BankID behövs något sätt att komma runt detta
- Tar du betalt för tjänster i appen som konsumeras i appen (tänk musik-abonnemang, inte kolletivtrafik-biljett) måste man använda Apples egna In-app-purchase och de tar 15-30% av transaktionen (Läs mer om betalningar).
- För att få de lägre 15% måste man omsätta mindre än 1MUSD per år. Man måste manuellt ansöka om detta och har märkt att det tar en bra stund att bli godkänd. Räkna med flera veckor.
- Apple har regler kring "Minimum functionality" vilket säger att man inte får släppa appar som har "för lite" funktionalitet, ofta hemsidor med lite och statiskt innehåll. Ofta kan man komma runt detta genom att lägga på stöd för push-notiser men upplever att Apple inte är lite hårda med detta längre.
Fler möjligheter med hybrid-app
Med en paketerad webb-app på App Store har du även möjlighet att via Appmosts javascript-bindings komma åt native-funktionalitet så som push-notis-stöd, lagring, filnerladdning, kamera, GPS och övrig hårdvara.
Vi på Appmost har släppt 10-tal appar med detta upplägg och har gått väldigt smärtfritt. Återkoppla gärna om du behöver hjälp kring detta. Läs mer om tekniken kring vår lösning för att konvertera en hemsida till app.
Appmost
Med Appmost har vi under flera år bakat in all vår erfarenhet i ett egenutvecklat verktyg för apputveckling. Med verktyget och vår erfarenhet kan vi undvika de flesta fallgropar när det kommer till utveckling av mobilappar. Vi ökar kvaliteten på själva apparna, minskar behovet av testning och ger en leverans av högre kvalitet. Dessutom levererar vi snabbare och troligtvis billigare än konkurenterna.